30 Fun Riddles For Kids

3 min read

Fun Riddles for Kids

Check out this incredible list of riddles for your little ones and discover how a sense of humor and brain teasers can help children’s development. 

Playing riddles with the little ones, in addition to being a lot of fun, also guarantees learning in an innovative way. Through riddles, it is possible to stimulate language, teach about text interpretation and  help the child develop skills that are important for their growth, in a humorous way.

The importance of a sense of humor for children

Having a sense of humor in teaching moments is a tool that can help children in different aspects and moments of their life. According to the article published by the American organization called Kids Health, humor is what makes something funny, while a sense of humor is the ability to recognize it. Developing a sense of humor in childhood is important so that little ones can:

  1. See events beyond ordinary perspectives
  2. Act with spontaneity
  3. Learn new ways of thinking
  4. See things beyond the surface
  5. Enjoy and participate in the playful aspects of life
  6. Don’t take yourself too seriously

Riddles help the little ones work on different skills such as concentration and creativity, in addition to accessing their repertoire of things they’ve learned to find the right answer. Riddles also encourage social interaction, respect and learning with others, as it is necessary to listen when it is their turn and learn from them.

Why should you teach riddles to kids?

In short, it is an easy and super fun game! Riddles can be done with the family while interaction with other children is limited due to social isolation. How about a Riddle Night at home?

Easy riddles

1. How many months of the year have 28 days?

Answer: All of them! Every month has *at least* 28 days.


2. What has hands and a face, but can’t hold anything or smile?

Answer: A clock.


3. It belongs to you, but your friends use it more. What is it?

Answer: Your name.


4. Kate’s mother has three children: Snap, Crackle and ___?

Answer: Kate! It’s Kate’s mother, after all. (This is a good example of how riddles use your existing expectations to trick you. Even though the answer is right in front of you, you’re tempted to continue the pattern instead.)


5. If you don’t keep me, I’ll break. What am I?

Answer: A promise.


6. There’s only one word in the dictionary that’s spelled wrong. What is it?

Answer: The word “wrong.” It’s the only word that’s spelled W-R-O-N-G.


7. You’re running a race and at the very end, you pass the person in 2nd place. What place did you finish the race in?

Answer: You finished in 2nd place.


8. I have a tail and a head, but no body. What am I?

Answer: A coin.


9. What 2 things can you never eat for breakfast?

Answer: Lunch and dinner.


10. Which word becomes shorter when you add 2 letters to it? 

Answer: The word “short.”


11. I shave every day, but my beard stays the same. What am I?

Answer: A barber


12. You see a boat filled with people, yet there isn’t a single person on board. How is that possible?

Answer: All the people on the boat are married.


13. You walk into a room that contains a match, a kerosene lamp, a candle and a fireplace. What would you light first?

Answer: The match


14. A man who was outside in the rain without an umbrella or hat didn’t get a single hair on his head wet. Why?

Answer: He was bald.


15. What gets wet while drying?

Answer: A towel

Funny riddles

Want to get your child giggling?  Show them these riddles that also double as jokes! 


1. What can jump higher than a building?

Answer: Anything that can jump — buildings don’t jump, silly!


2. An elephant in Africa is called Lala. An elephant in Asia is called Lulu. What do you call an elephant in Antarctica?

Answer: Lost.


3. Imagine you are in a room with no windows or doors. How will you get out?

Answer: Stop imagining.


4. A group of bunnies were having a birthday party. What kind of music were they listening to?

Answer: Hip hop music.


5. Where would you take a sick boat?

Answer: To the dock.


6. What kind of room has no doors or windows?

Answer: A mushroom.


7. I’m orange, I wear a green hat and I sound like a parrot. What am I?

Answer: A Carrot.


8. What fruit can you never cheer up?

Answer: A blueberry.


9. What did the zero say to the eight?

Answer: “Nice belt!”


10. What two keys can’t open any door?

Answer: A donkey and a monkey.

11. A girl is sitting in a house at night that has no lights on at all. There is no lamp, no candle, nothing. Yet she is reading. How?

Answer: The woman is blind and is reading braille.

12. What is so delicate that saying its name breaks it?

Answer: Silence.

13. Where does Friday come before Thursday?

Answer: In the dictionary.

14. What word begins and ends with an E but has only one letter?

Answer: An envelope.

15.What has to be broken before you can use it?
Answer: An egg.

Want more amazing tips like this?

See these other articles that we have prepared for you to stimulate learning with lots of fun at home:

Leave a Reply

Your email address will not be published.